Слаб ръст на площите в Европейския съюз

Рапицата остава най-масово засятата култура

Площите с маслодайни култури в Европейския съюз тази година ще бъдат с процент и половина по-големи и ще достигнат малко над 10 милиона хектара. Това прогнозират от Комисията в Брюксел.
 
Площите с маслодайни култури през тази година остават с около 4 на сто под средното за предишните 5 години. Увеличението през 2020-та се дължи на по-големите ареали, предвидени за соя и рапица, като рапицата остава най-масово засятата култура, заемайки малко над 5 милиона хектара, или 3 процента повече, отколкото през миналата година.
 
При соята се очаква слабо увеличение до малко над 1 милион хектара, докато за слънчоглед стопаните са предвидили 4 милиона хектара, приблизително колкото и през 2019 година.
 
Заради очакваните по-големи добиви, реколтата от маслодайни култури в Европейския съюз ще достигне 29 милиона тона. От тях близо 3 милиона тона се падат на соята, 10 милиона тона на слънчогледа и 16 и половина милиона тона на рапицата.
 
От организацията за подкрепа на производството на маслодайни и протеинови култури смятат, че европейският потенциал далеч не е изчерпан. Специално за рапицата има възможност площите да се увеличат с още най-малко 1 милион хектара, което би намалило зависимостта от внос от трети страни. По този начин ще се гарантира и по-голямо количество регионално произведени фуражи без генномодифицирани организми, изтъкват от организацията.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.