1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Силистренска област рапицата е със сериозни измръзвания

В Силистренска област рапицата е със сериозни измръзвания

Заради есенната суша и зимните студовете културата е изтеглена от почвата във фаза 2-6 лист

Рапицата в Силистренска област е със сериозни измръзвания, сочат резултатите от обследването на 10% от площите, засети с есенници. Това съобщиха за радио „Фокус” от Областната дирекция „Земеделие”.

Заради есенната суша и зимните студовете културата е изтеглена от почвата във фаза 2-6 лист и замръзнала на повърхността невкоренена. В общинските служби по земеделие са постъпили 51 заявления за 60 293 дка пропаднали площи с рапица вследствие на неблагоприятни климатични условия, като тези площи вероятно ще бъдат презасети с пролетници. В областта с тази култура са заети 115 000 дка.

Наблюдава се измръзване на част от площите с ечемик. Близо 38% от посевите са в незадоволително състояние. Има седем заявления за 2027 дка пропаднали площи.

Измръзвания от зимни и пролетни мразове при пшеницата в степен пропаднали и разорани площи няма. Нападения от гризачи не се наблюдават върху обходените площи. Голяма част от растенията са във фаза братене. Състоянието на посевите като цяло е добро.

Пшеницата и ечемикът в региона са с фаза назад в развитието си в сравнение с миналата година. Развитието на есенните култури ще зависи много от климатичните условия до края на вегетацията, а най-вече от почвената влага. Наводнени и пропаднали площи от високи подпочвени води край река Дунав към момента няма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.