"За" и "против" сирене с голям процент водно съдържание

Млекопреработватели, народни представители и медицински специалисти влязоха в дебат дали да останат на пазара сирена с високо водно съдържание до 70% или не и как да се разграничат от останалите сирена

Проектът за нова наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството на земеделието, стана причина за ожесточени дебати по време на Комисия по земеделие и храни. Предложението за законови промени дойде след като в медиите беше съобщено за изследване на потребителска организация на сирена с ниска пазарна цена. От проучването стана ясно, че тези продукти съдържат голям процент вода, който се задържа в продукта с помощта на ензими, необозначени на опаковката. Председателят на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров коментира:
„Като е по-ниска цената, тя е на база сухо вещество. Ти му продаваш вода за 6 лева! Това не подобрява платежоспособността на българина."
Според Димитър Зоров износът на млечни продукти е намалял заради продажба на нискокачествени продукти на международни пазари. Той добави: 
"За последните 10 години Гърция си е увеличила 6 пъти експорта на саламурено сирене, тоест Фета. България на сирена има почти толкова понижение на експорта. Ние наистина убихме пазара. В Германия големи търговци на сирена казваха, че гърците никога не са си помисляли, че могат да вземат пазара на сирена в Западна Германия от българското сирене. Ние сами сме им го подарили с продуктите, които караме.“ 
Други млекопреработватели се обявиха „за“ евтините сирена с по-ниска хранителна стойност. 
Производител на сирене от Силистренско:
"Съгласен съм, че може да се допише и водно съдържание, но да изхвърлим този продукт мисля, че е нелепо. Ще ви кажа нещо, на което съм свидетел. Тук в София може да си купувате и по 20 лева сирене, аз на пазара в Силистра имам магазин, в който видях жена от село, която в една носна кърпичка си беше вързала стотинките. И вади 50 стотинки и казва: „Момиче, отрежи ми за 50 стотинки сирене . От 15 лева кога ще си купи тя сирене?"
Доктор Димитър Димитров, експерт от Земеделското министерство подкрепи и двете страни от спора като прочете част от Кодекс алиментариус - съвкупност от международно признати стандарти за храни, от който стана ясно, че е допустимо използване на безопасни и подходящи ензими при производството на сирене.
„Никой не казва, че този продукт, който не отговаря на тези проценти, автоматично е вреден или опасен. Аз никога не съм твърдял такова нещо. Но рискът, който съществува към този продукт в един момент, в който имаме неправилно съхранение, неправилен транспорт, странично замърсяване, по-дълъг срок на съхранение, тоест ние увеличаваме риска.“ 
Така по темата за новата наредба за специфичните изисквания към млечните продукти се обявиха няколко разнопосочни тези. Някои производители на сирене искат да се въведе друго понятие за продукти с високо водно съдържание, други искат тези храни да се ограничат нормативно, а трети са на мнение, че такива млечни продукти трябва да останат на пазара.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.