1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна жътвата на пшеница в Ловешка област

Започна жътвата на пшеница в Ловешка област

Получените добиви до момента са около 400 кг от декар

Започна жътвата на пшеница в Ловешка област. Това съобщи Надежда Василева - директор на дирекция "Аграрно развитие" в областната служба "Земеделие", цитирана от БТА.

По думите ѝ състоянието на площите е добро, няма "пропаднали" и в незадоволително състояние. Вече са ожънати първите 10 000 декара, най-много от които в землището на община Летница. Получените добиви до момента са около 400 кг от декар. През миналата година са прибирани по 350 кг от декар. Общите площи в областта, засети с пшеница, са 194 хил. декара.

За кампанията са подготвени 160 зърнокомбайна, 230 камиона, 110 сламопреси. При необходимост ще бъдат наети от арендаторите и машини от съседни области. 

За защитата на посевите от пожари е организирано денонощно дежурство на групи от пожарната и от местните кооперации, ангажимент към опазването на реколтата имат и кметовете в отделните населени места. Заедно с пшеницата започна прибирането и на маслодайната  рапица, с която са засети 46 хил. декара в областта при добив средно 230 кг от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.