1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Затихване на вегетацията на есенните посеви заради ниски температури

Затихване на вегетацията на есенните посеви заради ниски температури

Най-студено беше във Видин, Кнежа, Кюстендил, Драгоман и София- от -5 º до -7 ºС

Ниските температури в средата на ноември доведоха до затихване на вегетационните процеси при есенните посеви. През следващите две седмици се констатира повишение на температу­рите. До края на второто и в началото на третото десетдневие в полските ра­йони средноденонощните им стойно­сти надвишиха биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица.

Очаква се температурите да се понижат отново в началото на декември. В по-голямата част от страната, с изключение на югозападните райони, прогнозираните температури ще за­държат развитието на есенните посе­ви.

През периода при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист. Фаза братене ще се наблюдавапри пшеницата и ечемика засети през първото десетдневие на месец октом­ври, а фаза поникване – при засетите през ноември посеви. При рапицата, която е засята в оптималните агро­технически срокове ще преобладава фаза розетка.

Съществени валежи през периода не се очакват. В по-голямата част от страната условията ще позволяват провеждането на сезонните агротехнически мероприятия и приключване на есенната сеитба.

Информацията се е предоставила от Интелект Консулт

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.