10% по-слаба реколта в Европейския съюз

Русия ще измести Европейския съюз от първото място на износителите на пшеница

Тази година реколтата от пшеница в Европейския съюз ще бъде с 10 процента по-малка, отколкото през 2019-та, прогнозират от Комисията в Брюксел. Очакват се 124 милиона тона, а намалението се дължи както на по-слабите добиви, така и на свитите с близо пет на сто площи.
 
Въпреки, че стопаните ще приберат под 4 % повече царевица, зърнената реколта ще бъде по-малка, уточняват експертите от Комисията. Със зърнени култури в Съюза са засети общо 53 милиона хектара, като увеличение на площите има най-вече при ечемика и ръжта. По-слаби добиви ще има основно във Франция, Румъния, Унгария и Германия. Общата зърнена реколта ще достигне 282 милиона тона, се казва в най-новата прогноза. 
 
През миналата година износът на зърно беше в размер на 53 милиона тона, най-добрият резултат за предишните пет години. През новия сезон експортът ще бъде в рамките на 41 милиона тона, най-вече заради голямата конкуренция от страна на Русия и Австралия. Така Русия ще измести Европейския съюз от първото място на износителите на пшеница.
При рапицата за втора поредна година се очаква спад в реколтата. През 2020-та стопаните в ЕС ще приберат едва 15 милиона тона. По-оптимистични са прогнозите за слънчогледа и соята, където площите са разширени. Маслодайните култури ще натрупат 29 милиона тона.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.