45-ти паралел – територия на лешника

Отглеждане на лешници в България – успешно направление в растениевъдството

Преди три години в землището на пазарджишкото село Юнаците Илия Немски и семейството му правят лешникова градина изцяло със собствени средства без реализиране на европейски проекти. Днес обработват над 100 дка с лешници, имат и разсадници на открито и закрито за целогодишно производство на лешников посадъчен материал.

Илия Немски е основател на едни от първите български компании за биоземеделие. Забележителният агропредприемач по образование е строителен инженер. Наполовина италианец, завръща се в родното място на баща си край Пазарджик, защото земята го тегли, а той работи именно с нея. През годините е управлявал компании за отглеждане на биоплодове, производство на конфитюри и мед. Именно тези здрави контакти и утвърденото му име у нас помагат за бизнеса с лешници и сътрудничеството с италиански специалисти сега.

Технологията

Предприемачът черпи италиански опит, по чието ноу-хау работят и в село Юнаците. Сътрудничат си с Аграрния факултет на Университета на Перуджа и тяхната Фондация за аграрнo образование. Избрали са абсолютно новия за България лешников сорт Тонда Франческана. Той е с ранен период на зреене от средата на август, за да се избегнат есенните дъждове и е с много висока продуктивност в пъти надминаваща средната при стандартните сортове. Тази година имат около 50 000 растения от микроразмножените, половината вече са продадени, интерес има. От градината в Пазарджишко още не добиват ядки, очакват първата реколта през 2020-та. Правят машинни обработки на полето, но и ръчни, защото стопанството е биологично, а това не позволява използването на пестициди. Лешникът обича пясък, леки терени и поливане. Първоначално поливат с капково напояване, но заради повреди по системата при обработките, се преориентират към подземно напояване. Общо земята им е над 250 дка, но обработват по-малко от нея. Планират да разширят със 70 дка, от другата страна на реката, защото е добре мястото на разсадника да се сменя, за да се предотврати разпространението на болести по културата. Целият процес на отглеждане може да бъде механизиран, споделя д-р Атанасова. В село Юнаците отглеждат най-малките растения разсад под оранжерии със слънцезасенчване през лятото, през есента ги изкарват навън, за да презимуват, покрити с пясък и да се климатизират.

Иновативно

Целият екип на лешниковата градина пише проект по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“. Науката тук ще играе важна роля. Идеята е с опитните полета лешникови насаждения да докажат доброто развитие на италианските сортове у нас.

Обмяна на опит

Ралица Стоянова

Наскоро Ралица посетила американските щати Орегон и Калифорния като участник в програмата на Фондация Америка за България „Лидери в земеделието”. Осем български предприемачи от производството, преработката и маркетинга на черупковите плодове са получили безценен опит от американските специалисти. Ралица споделя, че там стопаните отделят средства от всеки тон произведена продукция в обща каса. Парите се харчат за проучвания и търсене на нови решения в производството. Там отглеждането на лешниците е само конвенционално заради борбата с бактериозата по лешника – болестта е много устойчива в САЩ, и от години силно затруднява фермерите. Правят насаждения само с микроразмножени растения, произведени в лаборатория. Труд, търпение, четене – лешниците искат сериозно отношение, а когато го получат, се отблагодаряват добре.

Италия е на второ място в света по производство на лешници, Турция – на първо.

Лешниците са познати у нас от началото на 20-ти век, тогава за експериментални цели. Тогава внасят сортовете от Турция, Германия, Франция. След това с развитието на сладкарската индустрия у нас се увеличават и площите, като се търсят малък до среден размер лешници с невисока масленост, за да бъдат ядките по-трайни. След 2007 г. покрай възможностите за европейско финансиране на насаждения на млади фермери се увеличават и площите. По данни на агростатистиката общата площ с лешници в България е 3 767 ха, от тях 2 422 ха са млади неплододаващи насаждения.

Видео по темата: