Африка застрашена от втора вълна нападение от скакалци

Това може да изложи на глад повече от 39 милиона души в региона

Страните на Сомалийския полуостров, познат и като Африканския рог, са заплашени от нова вълна скакалци, тъй като в момента е размножителният период на насекомите. Има риск от загуба на реколтата в държави като Етиопия, Сомалия и Кения, предупреждават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
 
От ФАО изтъкват, че ново нашествие на скакалци може да изложи на глад повече от 39 милиона души в региона, който освен Източна Африка обхваща и части от Арабския полуостров. 
 
През последните няколко месеца ФАО успя да се пребори със скакалците на площ от милион и 300 хиляди хектара в Сомалия, но насекомите продължават да се множат и да завземат нови територии. В момента най-засегнати са 15 административни области в северна и централна Кения, където живеят близо два милиона души. Експертите очакват ситуацията да се влоши още повече през март и в началото на април, когато се излюпва новото поколение. 
 
В Кения най-силно ще пострадат животновъдите, много от които все още са номади. През последните години страната беше жертва на суши и наводнения, а през 2020-та беше нападната от първата вълна скакалци, която унищожи и малкото останали пасища. 
 
В опит да смекчат ситуацията, редица хуманитарни организации подкрепят кенийските фермери с пари в брой, посевни материали и консултации за по-ефективно селско стопанство. От ФАО призовават международната общност да отпусне средства за препарати за борба със скакалците и за гориво за самолетите, които пръскат от въздуха.  
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.