Българските фермери застраховат по-малко отколкото производителите в Европа

Земеделието е фабрика под небето, която все по-често страда от природни бедствия

Броят на стопаните у нас, които застраховат земеделската си продукция, е по-малък в сравнение с тези в Европа. Въпреки това през последните години се наблюдава минимално нарастване на застрахованите площи, като най-често към този инструмент прибягват зърнопроизводителите, коментират застрахователи.

 . Един от начините, за намаляване на загубите е продукцията да бъде застрахована.

Застраховат се всички масови култури, които са разпространени по нашите географски ширини. Като започнем с есенните- пшеница, ечемик, рапица и продължим с пролетните- царевица и слънчоглед. Тези култури заемат голяма част от площите в страната. На застраховане подлежат и овощните култури, зеленчуците, някои етерично-маслени култури, лозята и животните. “, обясни Александър Митов - ръководител направление „Малки, средни предприятия и селскостопанско застраховане“ в застрахователна компания.

Рисковете, за които може да бъде застрахована земеделската продукция са следните:

Зърнено-житните култури се застраховат най-често срещу градушка, буря, пожар, проливен дъжд. При зимните рискове, можем да ги обобщим така, са структурирани няколко вида повреди. Това са измръзването и изтеглянето, както и задушаването, което може да стане при по-голяма снежна покривка. Може да добавим кишата и наводнението. За овошките са приложими всички гореизборени рискове, с изключение на зимните. При овощните в допълнение се сключва застраховка срещу риск от осланяване. “

При животните застраховки се правят за пожар и природни бедствия и се разширяват със специфични рискове като злополука и определени заболявания. 

 

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.