Българското производство на листни торове – в подкрепа на нашите земеделци и родната икономика

Препоръки за листно хранене на пролетниците

„Благодарим на българските земеделски производители, че подкрепят нашето производство на листни торове и биостимулатори, като по този начин подкрепят и родната икономика. Тази година ни помага и това, че имаме голям ръст в износа към Румъния, Унгария, Украйна и Казахстан, както и новата линия специализирани почвени торове с подобрено усвояване на хранителните елементи и защита от загуби“, заяви Татяна Михайлова, изп. директор на ЕКОФОЛ АД. 

Екофол дарява по време на Ковид 19

Така, както отделни земеделци и земеделски организации реално реагираха и на много места подпомогнаха медиците, така и Екофол още при обявяване на извънредното положение направи дарение за Александровска болница, а сега прави ново дарение, насочено към медиците. Специално за студентите в Аграрния университет компанията е основала дарителски фонд за подпомагане на тези млади хора, които изпитват затруднения, защото родителите им са загубили работата си в кризата. „Помагаме с толкова, с колкото можем и го правим реално и от сърце“, каза още г-жа Михайлова.

Каква е актуалната ситуация на полетата с пролетници в страната?

Проблемите в агросектора са ежедневие. Това е един развиващ се, но и много стресов бизнес, в който се влага и огромен ежедневен труд, и много перспективни решения.

Със и без криза - работата на полето не спира, грижите за посевите продължават – както за есенниците, така и за пролетниците.

Истинският проблем за бъдещето на земеделието са климатичните промени. Целият бранш ще трябва да се адаптира към тях, защото те са неминуеми. В много региони на страната има засушаване, а в някои от тях сушата е сериозен проблем за поредна година. Няма и не може да има вълшебно средство, което да реши проблема, но дългогодишния опит на Екофол и много научни изследвания са доказали, че балансирано хранените растения и особено тези, за които са полагани ранни грижи и стимулиране, са устоявали по-успешно и са се възстановявали много по-добре при последващо влагоподаване.

Какви препоръки могат да се дадат за пролетниците?

Много земеделски производители осъзнават важната роля на комплексните листни торове на Екофол за доброто начално развитие на пролетниците, за доброто им вкореняване, формирането на здрави стъбла и достатъчно листна маса, така че растенията да устоят много по-успешно на последващите стресове.

В някои региони на Южна България има задържане в старта на слънчогледа, просто е спрял.

В Северозападна България се наблюдава „шарена влага“ при старта на слънчогледа, в резултат на което има неравномерно поникване и неизравнени растения.

Подпомагането на старта и изравняването на посева – и при слънчогледа, и при царевицата, е задължително. Разминаването в началното развитие по-нататък се задълбочава и дава негативен ефект чак до жътва.

Биостимулаторът Амино Експерт Импулс е перфектното решение, защото освен хранителни елементи, органика, аминокиселини, той съдържа фитоформони, отговорни за стимулиране на процесите в нарастващата тъкан и особено в по-малките растения.

Известно е, че слънчогледът е боролюбива култура, но също така е известно, че той се нуждае и от молибден, и от цинк, мед, магнезий, желязо…

Известно е, че царевицата се нуждае от цинк, но като на всяка цъфтяща култура и на нея е необходим бор, молибденът подпомага усвояването на азота, а желязото и мангана предпазват от хлорози…

Съвременните хибриди са високодобивни, но и не така пластични – липсата на един елемент може значително да намали добива. Затова листното торене с комплексните торове на Екофол гарантирано повлиява положително на развитието и изхранването добива.

Още един специфичен проблем, в борбата с който листното хранене е полезно - маната при слънчогледа. Листният тор не е и не може да бъде пълното решение (тук се намесват и много други фактори, за които специалистите си казват мнението), но използването на Калифос – висококонцентрирана калиево- фосфорна суспензия в ранните фази през миналата година показа много добър ефект при борбата с маната. Високото съдържание на фосфор, аминокиселините и органиката в Калифос спомагат за ограничаване на маната.

Като обща препоръка - съветваме стопаните да не икономисват от листните торове, а по-скоро да обмислят кое листно хранене е най-успешно. То наистина е рентабилно и важно мероприятие, както за повишение на добива, така и за борбата със стресовете, наложени от климатичните промени.

Разходът за листен тор е 1-5% от всички разходи, а влиянието му върху добива е с 10-30% и то в зоната на рентабилността, от която се очакват печалбите. А за Южна България, където не е валяло толкова от години, не трябва да се пести изобщо, а напротив – трябва да се инвестира и да се гони максимален добив, за да се използва потенциала на годината.


Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар