Билкарството у нас е със силни традиции

България е известна със своите лечебни растения

България е известна със своите лечебни растения. Те съдържат лековити биологично активни вещества и могат да бъдат използвани за получаване на билки. Билките са в свежо или изсушено състояние и са предназначени именно за лечебни и профилактични цели, за производство на лекарства, храни и козметика. Разнообразният релеф, геология и почви, специфичните микроклиматични условия и хилядолетната човешка дейност определят богатството и голямото разнообразие от видове растения и природни местообитания в България. За билкарството и за производството на чай разказва технологът Антон Лазаров.

„В Европа смея да твърдя, че сме първенци като видове и продукция, но за съжаление, има други фактори, които влияят на самото производство. Доста от билките са замърсени с пестициди и други вещества, които ще започнат да влияят на авторитета на България. Дано повечето производители да се замислят и да могат да намалят това използване на пестицидите и да го ограничат и преминат към екологично производство, за да може да имаме добър имидж на добри билкопреработватели. Когато навсякъде от много места се използват препарати, те попадат и в диворастящите растения, иначе високо в планините го няма този проблем“, каза Лазаров.

Доста от билките се култивират с цел масово производство и запазване на естествените им находища. Равносметката за 2020 не отчита годината като една от успешните за сектора, коментира технологът.

„Като цяло не беше най-добрата година. Въпреки трудностите билкарите събраха количества, но други години имаше доста по-добър добив. Една от трудностите е липсата на билкосъбирачи, няма желаещи и лошото е, че този проблем се задълбочава, но дано това да се промени. Факторите са много - доста от хората са в чужбина, събирането на билки е трудоемък процес“, допълни технологът.

За производството на чай се търси съвместимост между билките и правилно количество за конкретната цел на самия чай, обяснява технологът. На пазара има и интересни билки, които не са толкова познати. Тяхното търсене се засилва. Наред с традиционните видове чай се търсят и нови разновидности.
Билките са природен ресурс, който е изчерпаем. Това налага да се следват правилата за опазване и устойчиво ползване на находищата на диворастящи лечебни растения, както и да се спазват технологиите за култивиране. В тази връзка България има специален Закон за лечебните растения, който регламентира всички дейности по опазване и ползване на билките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.