Бразилия очаква огромна реколта от соя

Малко по-песимистични са прогнозите за бразилската царевица

Тазгодишната реколта от соя в Бразилия се очертава все по-голяма. След като американското земеделско министерство вдигна прогнозата си, същото направи и бразилското ведомство. От там я оценяват на 124 милиона тона, с 1 милион тона повече, отколкото преди месец.
 
Очакванията се основават на факта, че в Мато Гросо, най-важният за производството на соя бразилски щат, прибирането на реколтата е на финалната права, а добивите са значително по-високи от миналогодишните. Подобна е ситуацията в щата Бахия, където фермерите по всяка вероятност ще приберат рекордно количество. Близо две трети от реколтата вече са продадени.
 
Малко по-песимистични са прогнозите за бразилската царевица. От аграрното ведомство понижиха прогнозата за лятната царевица от 26 на 25 милиона тона. При зимния вариант на културата, който се сее след прибирането на соята, очакваните количества остават непроменени – около 73 милиона тона. Това означава, че в крайна сметка стопаните ще приберат общо 98 милиона тона. Към момента втората сеитба е приключила на 77 процента от предвидените за целта площи.
 
В Аржентина най-после паднаха валежи, които ще ускорят растежа на неожънатите още ниви с царевица и соя. Актуалните прогнози на зърнената борса в Росарио посочват 55 милиона тона соя и 50 милиона тона царевица.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар