Добра реколта от ечемик и пшеница в Кюстендилско

Добивът от ечемик е около 350 кг/дка, а на пшеницата около 450 кг

Много добра реколта от ечемик и пшеница отчитат земеделските производители в Кюстендилско. Добивът от ечемик е около 350 кг/дка, а на пшеницата около 450 кг. Реализацията на продукцията е предимно за износ за Гърция. Цените към момента са около 300-320 лв. на тон за пшеницата, като земеделските производители от Кюстендилско очакват цената да се повиши заради лошата реколта, която се отчита в Северна България и по Черноморието. Цената на ечемика за изкупуване от място е около 260 лвбтон.

Валери Йовев, земеделски производител:

„Реколтата на различните места е различна. Тук в нашия регион е много по-добре от това, което четем за колегите от Северна България. Това, което сме ожънали - ечемика около 300-350 кг върви, пшеницата, които сме ожънали е около 400- 450 кг. За Кюстендилския район е доста добър резултат, на фона на другите места. За нас е добре, защото имаше превалявания от дъжд. Доста добри дъждове имаше и май имаше дъждове, точно когато се наливаше зърното, така че тези колеги, които са положили труд и са отдали достатъчно тор и препарати, мисля че годината ще бъде добра за нашият регион. В момента вървят емисари, цените са около 300- 310 лв.  на пшеницата, а ечемикът е 260- 280 лв. от място. Мисля, че ще се вдигнат цените на фона на лошата картина в страната. Но ние не определяме цените, определят ги търговците и евентуално за износа за Гърция. Тук в нашия регион и от Радомирско и Пернишко заминава за Гърция, защото е по-близко Гърция и цените са малко по- високи от вътрешния пазар. Повечето отива за Гърция. Имаше дъждове, но нямаше градушки и за сега добре върви и добре се развива. И се надявам, че както ние сме тръгнали едни от първите в региона и колегите ще ни последват тази или другата седмица и ще почнат да прибират реколтата. Най- сигурно е когато си го прибрал под навес, иначе другото всичко останало не е твое докато не го прибереш."

Сред проблемите, които отчитат земеделски производители са реализирането на продукцията при по- добри цени.

Росен Йосифов, земеделски производителМ

„Като всяка година среден добив. Предполагам между 300 и 500 кг/дка., сега доволни недоволни, каквото даде Господ. Проблемите са нищо ново под слънцето, като изключим тази година тази пандемия. Реализацията обикновено е за южната ни съседка Гърция. Вече там как стоят нещата с търговците те се знаят, дали ще има затруднения или не.Почваме да жънем тук. Лично аз до 10- на дни. В момента не съм проучвал цените. Но това, което съм говорил с колегите около 300-350 лв. на тон. Дали ще е тази цената никой не знае. Когато почнем да реализираме.Винаги има спекула и картели, от нас нищо не зависи. Нашата работа е да произведем и ако можем да реализираме на по-добри цени, ако не както дойде. Прилични са сега ,съпоставими с минали години. Между 300-350 на тон е било.Имало е и по- скъпи години и по- добри, но е имало и по- зле. Нашият край не е фактор за цените, всички се съобразяваме с големите производители. Ние не сме директни износители за Гърция. Това ни е най- близката дестинация, вече за крайморските обекти, които се изнасят с танкери, за нас е далече. Не им се изплаща на хората. Моето стопанство е малко и не съм имал проблеми с работници. Повечето хора в зърнопроизводството е с машини и всеки си е осигурил някакъв начин да се справя. Чух, че колеги в овощарството имат проблем с работници, при нас не толкова фрапиращ проблема."

Започнаха и проверките по време на жътвената кампания, които извършват от пожарната и горските служители. До този момент има съставени 12 акта на земеделски производители за това, че не са предоставили схеми на имотите си.

Пламен Янев, началник сектор „Превантивна и контролна дейност към РДПБЗН-Кюстендил:

„Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" е създала необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност, както преди така и по време на жътвената кампания. Проведени са около 15 срещи с местната власт, изготвени са около 60 бюлетини, които са разпространени сред различните участници на жътвената кампания. Това са листовки, брошури и т.н.  Осъществява се контрол от служителите на РДПБЗН, съвместно със служители на РДГ, Областна служба „Земеделие", както и колега от ОД на МВР. По принцип изискванията, които регламентират пожарната безопасност по време жътвената кампания се регламентира по законовите нормативни актове. Те са обемисти и широки, но ще акцентираме върху по- важните. Една от тях е изораването на противопожарните ивици с широчина с 6 метра, която трябва да бъде почистена от горими растителни остатъци. Така също използването на обезопасена техника по отношение на пожарната безопасност, трябва да бъде оборудвана с пожаро- технически средства. Същата техника трябва да бъде технически изправна. Да е преминала годишните технически прегледи, съгласно Закона за движение по пътищата. И редица други мерки. Например забранено е изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, защото при констатиране на такива нарушения на подзаконовите нормативни актове се съставят актове от нашите служители. По време на всяка жътвена кампания има съставени актове.Към момента за тази година са съставени 12 актове по Закона на МВР.По принцип съставените актове са по отношение на изпълнение на член 13, ал.1 т.9 от Наредбата за земеделските земи по отношение на предоставянето на схеми с различните масиви, които трябва да се представят до края на април тази година. Много от участниците в жътвената кампания не предоставят тези схеми и съответно колегите са им съставили актове за административни нарушения. Съгласно Закона на МВР съответстват до 2 000 лв. за нарушение."

Земеделските производители оценяват работата на пожарникарите. Според тях не е трудно да се спазват изискванията на пожарната. Площите с пшеница и ечемик в Кюстендилска област са около 95 000 дка , като до момента са ожънати около 5 000 дка.

Автори: Ярослав Ставрев, Иво Кирилов

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.