Доверието в Агримат е в основата на успеха на Но-Тилърите в България

Това споделя Пламен Николов, който е верен последовател на консервационното земеделие

Пролетната кампания започна в стопанството на Пламен Николов, обработващ 16 000 дка в община Аврен. Това е поредната стопанска година, през която фермерът ще разчита на консервационното земеделие.

Земеделецът спазва всички принципи на No-Till. Той навлиза в света на тази технология благодарение на Александър Китев и неговия проект Агримат.

Преди няколко години предприемачът Александър Китев се заема с нелеката задача да прокара пътя на нулевите обработки и да популяризира No-Till технологията в България. Започва поредица от срещи със земеделски стопани, с които споделя натрупаните познания и опит в резултат на дългогодишно задълбочено изследване на материята в световен мащаб и прилагането й на практика. Постепенно чрез действията си Александър Китев доказва, че Агримат наистина е „проект за бъдещите поколения”.

Мисията на пионера в No-Till технологията се оказва успешна. Един от последователите на Китев е фермерът от община Аврен, който навлиза в света на No-Till през 2016 г.

При прилагането на технологията Пламен Николов редуцира наличните си машини – отново по съвет на Агримат. „С един трактор се справяме със сеитбата. Към него агрегатираме сеялките. Една от тях е Turbosem – машина на Агро-Союз, предлагани от Агримат България благодарение на която се насочих към No-Till”, сподели Пламен Николов. 

PM

Фермерът е категоричен, че един зърнокомбайн с подходящия стрипер хедер е достатъчен, за да прибере реколтата от пшеницата, която е на площ от 8 000 дка.

Сеитбата на слънчоглед започва в момента върху поле, покрито с растителни остатъци от пшеница. През лятото реколтата е прибрана с 28-футовия хедер Shelbourne, който събира само житните класове и намалява количеството слама, постъпващо в машината. Така полето остава равномерно покрито с растителни остатъци и отговаря на спецификата на No-Till технологията. Произволно събраните почвени проби показват наличие на живот – червеи и добре структурирана почва, в която въпреки сушата е запазена ценната влага.

Пламен Николов е категоричен, че ползите от No-Till не се измерват само в цифри, въпреки че технологията категорично се е доказала като изключително рентабилна и успешна. Наличието на точният партньор в лицето на Агримат и Александър Китев, от своя страна, прави прилагането на консервационното земеделие по-лесно, а добрите резултати – устойчиви.

 

Автор: Галина Недкова

Коментари (1)
Hag http://reyna.userbet.xyz
Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах

http://kistv.ru/serialy/8805-durnaya-krov - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах https://globalvolunteers.org/community-projects/?tfa_next=%2Fforms%2Fview%2F444160%2F0856a56adf83884dc9f6f8e956f3b767%2F164176044%26sid%3Dda5c7b12b1d3ce0161c9b6f93121c2af - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах https://habarovsk.podarki-market.ru/catalog/product-202683/?MID=3351&result=reply#message3351 - Высокотехнологичные инструменты для заработка на криптовалютных активах f99925e
18.05.2020 00:59 / Отговор

Добави коментар