ЕК очаква по-слаба зърнена реколта в ЕС

Снимка:

Коронакризата доведе до значителна промяна в потребителските настроения и търсенето на хранителни продукти

По-слаба зърнена реколта се очаква в Европейския съюз през тази година. Това се казва в краткосрочната прогноза на Комисията в Брюксел. Въпреки кризата селскостопанският сектор и хранителната индустрия са стабилни и ще устоят на предизвикателствата, в това число логистични проблеми и променено търсене, смятат експертите.
 
Коронакризата доведе до значителна промяна в потребителските настроения и търсенето на хранителни продукти, а затварянето на заведенията и хотелите  пряко повлия върху селското стопанство. От една страна се засили търсенето на макаронени изделия, брашно, ориз и консерви, с които домакинствата се запасяваха, но от друга падна потреблението на месни специалитети, сирена и по-скъпи вина, консумирани обикновено в ресторантите, отчитат от Европейската комисия.
 
Според нея зърнената реколта през новия сезон ще падне до 290 милиона тона, при 297 през приключващата в края на юни стопанска година. Стопаните в Европейския съюз ще приберат около 127 милиона тона мека пшеница, което е с 5 милиона тона по-малко от предишния период. Причината е намалената с 400 хиляди хектара площ.
 
За сметка на това ще има ръст на производството на рапица. Очаква се фермерите да ожънат над 16 милиона тона от 5 милиона хектара площ. В графата маслодайни култури ще има увеличение и на соята. Реколтата ще достигне 3 милиона тона, за които са предвидени малко над 1 милион хектара.
 
През следващия сезон производството на захарно цвекло също ще намалее до 17 милиона тона. Предвижда се и лек спад на потреблението на захар, предизвикан от затруднения трансграничен транспорт.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар