Екоактивисти и фермери срещу загубата на площи

С масирана рекламна кампания ще бъдат привличани и туристи от страната и чужбина, които да прекарват отпуската си на село

Екоактивисти и фермери се съюзиха в Италия, за да спрат загубата на селскостопански площи. За последните 25 години в страната са изчезнали 28 процента от обработваемите земи, показва официалната статистика. Ако през 1995 година селското стопанство на Ботуша е разполагало с над 16 милиона хектара, то сега общата площ е 13.
 
Още в началото на миналата година властите в Рим предупредиха за рисковете, произтичащи от загубата на аграрни площи. Опасенията са, че скоро Италия няма да може да се изхранва сама. Затова най-голямата фермерска организация Колдирети се сдружи с екоактивистите от Ностра Италия, за да спре този процес.
 
"Живеем в глобализиран свят, но коронакризата ни показа, че и сега може да има недостиг на продукти", се казва в общо изявление. В бъдеще двете организации ще провеждат акции, които да гарантират хранителния суверенитет на Италия.
 
Сред най-важните цели са превантивни действия срещу непоправимото разрушаване на земеделски земи, изследвания на причините за измирането на пчелите, поощряването на регионалното производство и животновъдство, защитата на растения и животински видове, застрашени от изчезване, както и реставрацията на типичните за страната фермерски постройки.
 
С масирана рекламна кампания ще бъдат привличани и туристи от страната и чужбина, които да прекарват отпуската си на село. В Италия аграрният туризъм печели все повече привърженици и се е превърнал в сериозен стълб на икономиката. През 2018 година секторът има оборот от милиард и половина евро. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.