Гъбарството - поминък в Еленския Балкан

Кампанията по бране на диворастящи гъби у нас е към края си

Кампанията по бране на диворастящи гъби у нас, след обилните дъждове, е към своя край. В Еленския Балкан от години за цели фамилии и села гъбарството и билкарството е поминък. Най-опитните берачи могат да изкарат по 600-700 лева дневно от ароматните манатарки и пачи крак, които виреят през юни. Единствената в региона фирма за преработка на плодове, гъби и билки поддържа собствени сезонни берачи и изкупува суровина от гъбари от целия район.

Кристиян Дончев, собственик на фирма за преработка на гъби и плодове:

За щастие нашият Балкан е много богат, имаме в изобилие гъби, билки. И имаме много семейства, които си докарват допълнителни доходи от бране на гъби и билки. Ние си имаме собствени берачи, с които работим - в момента сме с около 70 човека. Имаме и допълнителни, които са приходящи, но те са обучени, знаят какво да берат, после минават при нас, минава окачествяване и стоката влиза за преработка!“

От края на май, когато е започнала интензивно кампанията, в изкупвателния пункт на фабриката се приемат манатарка, пачи крак, челадинка и майска гъба. Кампанията е имала пикове след най-обилните дъждове.

Кристиян Дончев:

„Най-много стигнахме пачи крак – 13 тона за един ден. Манатарка по-слабо – от 6 до 7 тона дневно. Има семейства, които берат от дълги години, те имат страшно богат опит в тази сфера, те берат пет или шест човека, познават горите идеално. Тази година може би 600 до 700 лева на семейство на ден е рекордната сума, която е изкарана.“

Много хора от Елена и селата си докарват допълнителен доход и консервират или сушат гъби.

Стефан Слачев, гъбар:

„Гъбите ги познаваме отлично, ходихме - около месец берем вече манатарка, ама сушата я прекъсва. Аз съм пенсионер, нямам работа и из гората е разходка. Когато имаше валежи - десет- петнадесет килограма. И ходим с един колега – по 30 кг сме носили, предаваме ги на пункта. Във фризера си слагаме, изсушаваме.“

Заради коронавирусната инфекция тази година изкупните цени на диворастящите гъби не са така високи заради свито потребление. Във фабриката преработват гъбите като прясно охладени, изсушени, замразени, консервирани и бланширани. Основно продукцията се изнася за чужбина, тъй като имат традиции в храненето. От няколко седмици продукцията се реализира успешно в чужбина, след облекчаването на карантинните мерки в европейските държави. Още в рубриката Новина плюс по Агро ТВ, днес - 2 юли от 18:25 часа.

Автор: Ана Минева


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.