Георги Василев от АБП: Не очаквам санкции за България, даже може да спечели

Коментар на Георги Василев, организационен секретар на "Асоциация Български Пипер" и участник в онлайн Консултативния съвет по зеленчукопроизводство

След като по-рано през деня сайтът „Биволъ” разпространи видео, в което земеделският министър Десислава Танева казва на зеленчукопроизводители: „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат – значи не трябва да получаваме тази помощ“, във връзка с въпрос, зададен от Георги Василев, организационен секретар на "Асоциация Български Пипер", че в Асоциацията са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали по обвързаната подкрепа, потърсихме Василев за коментар.

-         Г-н Василев, колко са повечето получени пари и от къде идват?

Въпросът, който зададох по време на онлайн-срещата, не е зададен заради това, че аз не знам от къде са тези пари. Напротив. Аз много добре знам това. Тези пари са от чертожниците – хора, които са хванати да крадат и не им в позволено да ги откраднат. Министерството не е допуснало тази измама да се случи.

От Европейския съюз много добре знаят, че така мними фермери взимат пари, и то не само в България, заради което препоръчват теренните проверки да са минимум 5%, сиреч, дали това, което е декларирано наистина е засадено. И от както сме в ЕС нашата администрация проверява 5%, макар че знае, че се краде доста. Проверяват тези 5% и не хващат никого, обаче под огромния наш натиск през последната година провериха 20% реално. Логично излязоха повече нарушители. Това са 20% от половината държава, т. е. 10% от всички насаждения. Резултатът е 11 000 дка в нарушение. На тях не им дадоха субсидии. С наше писмо тогава ние поискахме да разпределят парите на съвестните фермери и те го направиха. От там са тези пари в повече. Европейският съюз знае за тези практики и също нищо не предприема.

-         Г-н Василев, това измама ли е и каква санкция може да очаква държавата ни?

Ако са проверени 10% от насажденията и излязат 11 000 дка нарушение, ако провериш 100%, ще изкараш 110 000 дка. Всички зеленчуци в България по книга са 200 000 дка. Тогава колко процента са хората, които крадат и лъжат? Ако хванеш, че повече от половината производители на зеленчуци са в нарушение, това за хвалба ли е на някого? И какво заслужава този, който го допуска?

Не можем да получим никакви санкции от ЕС, защото това, което ЕС може да направи и трябва да направи е да се проверят 100% от площите, с което двойно и тройно ще се увеличи субсидията за истинските производители. Не можем да получим санкции, защото нашата администрация изпълнява точно написаното в разпоредбите на Европейския съюз, МС и МЗХГ. Напротив, дори трябва цялата ситуация да доведе до ползи за съвестните български производители на зеленчуци. Производството рязко да тръгне напред, а субсидиите да скочат три или четири пъти. Това може да се случи на България.

Това, което в момента прави Васил Божков като щета за държавата е нищо в сравнение с щетите в земеделското министерство. За времето, в което сме в Европейския съюз от 2007 г. по мое мнение не по-малко от 6 млрд. лева са откраднати.

Според мен записът от Консултативния съвет е изтекъл или от човек от МЗХГ, който иска да разобличи разговора, искайки да навреди на министър Танева и МЗХГ или от човек от МЗХГ, на който му е платено, за да го даде. Не допускам видеото да е изтекло от човек – участник в Консултативния съвет по зеленчукопроизводство.

В съобщение, изпратено до медиите, от МЗХГ опровергаха видеото с позицията, че записът е изваден от контекста. Може да видите позицията им тук: 

За 16:00 часа е насрочен брифинг на Десислава Танева в Министерството на земеделието, храните и горите.

Очаквайте още информацията по темата.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.