Как да преодолеем стреса при пшеницата от ниските пролетни температури

Снегът и валежите доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси и преовлажнение на горните почвени слоеве

Агрометеорологичните условия в края на март и първата седмица на април се характеризират с ниски за сезона температури под биологичния минимум, необходим за нормалното протичане на вегетационните процеси при земеделските посеви от есенни култури. На много места в северна и западна България бяха отчетени и минусови температури, образува се снежна покривка с височина 10-20 см. Снегът и валежите доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси и преовлажнение на горните почвени слоеве. 

Това резултира в стресирани, осланени пшеници със забавена вегетация.

Много земеделци подценяват този проблем, но той може да доведе до сериозни загуби на добив.

Bul
 
Bul3
Bul2
 

Какво да правим, ако пшеницата ни изглежда по този начин?

Най-доброто решение в този момент е да подхраните растенията с аминокиселини, които ще откриете в МЕГАФОЛ - уникалният антистрес биостимулатор от Valagro.

megafol

Мегафол е активатор на растежа с богата история, в която е спасил много култури от стрес и съответно е спестил стреса на земеделците, които са го използвали. Той засилва развитието, повишава хормоналната активност на растението, помага в борбата със стреса и вкарва растението в режим на супер-хранене. Активните съставки на продукта осъществяват пряка връзка с гените на растението за реагиране на специфични стресове и ги активират в рамките на 24 часа след внасянето.

Разбира се, най-добър ефект се постига при превантивно третиране на културите с Мегафол в доза 100-200 мл/дка, за да се избегне влиянието на стресовото събитие. Не е за подценяване обаче и внасянето на Мегафол след засланяването на пшеницата, в доза 250 мл/дка, което силно ще подпомогне възстановяването й и ще преодолее задържането в растежа. При необходимост могат да се правят и повторни третирания.

Ето как изглежда днес пшеницата на нашия клиент г-н Иван Василков от град Алфатар, който е приложил Мегафол в доза 200 мл/дка преди очакваните ниски температури:

Bul4

Това е пшеница в старозагорско, засегната от ниски температури. Снимката е от 22.03.2020:

Bul5

А това е снимка на същата пшеница от 03.04.2020, след третиране с Мегафол в доза 250 мл/дка:

Bul6
 

Поръчайте сега Мегафол от вашия регионален търговски представител или се обадете на тел. 0884 451 050.

Нека бъдем по-успешни заедно!

 Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.