Лозята в Стралджа са здрави

Информация от района дава Христо Стойнов от село Лозенец

Обилните дъждове през последните седмици засега не притесняват лозарите от Стралджанско, известни навсякъде в страната със своя стралджански мискет. Всеки от стопаните, който е направил навреме необходимите растителнозащитни мероприятия, е спокоен за развитието на лозята.

Малката семейна фирма на Христо Стойнов от село Лозенец, Карнобатско обработва малко над 100 дка с различни сортове грозде. През последните години, за да се затвори цикълът на производство, беше изградена и бутикова винарна. Валежите през юни до момента не са сериозен фактор за развитието на болести и неприятели по лозите, ако разбира се, масивите се третират навреме.

Христо Стойнов, лозар:

„Пролетта за нас беше хубава и продължава. Дъждовете са малко в повече, което води до влошаване на санитарната обстановка по производството на гроздето.  При колеги също е добра картината – лозята са здрави. Много пъти валя по малко. Тук смятаме 20 литра за един добър валеж. Последният дъжд, който падна при нас беше 25 литра за 25 минути, даже имаше и малко градушка, но тя падна в селото. Не след всеки дъжд, но трябва да се сгъстят третиранията с растителнозащитни препрати. Мисля че и даденият карантинен срок от 14 дни не е нормален за тази валежна обстановка, по-смислено е между 8 и 10 дни. ”  

Край Лозенец до момента са направени само две извънредни пръскания. Стопаните, които имат дългогодишни традиции в лозарството, могат да си позволят и съвети за опазването на продукцията в дъждовното начало на лятото.

Кризата с разпространението на коронавируса рефлектира единствено върху реализацията на виното от миналогодишната реколта, заради свития в резултат на карантиннните мерки, пазар на продукцията. До гроздобера през септември все още има много време и лозарите разчитат дотогава противоепидемичените мерки да отпаднат.

Автор: Валентин Вълчев