Малинопроизводителите искат още вода за напояване от яз. Ястребино

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с коментар

Малинопроизводителите искат достатъчно вода, за да поливат насажденията си, които в момента наближават фаза на плододаване. Фермерите са направили големи икономии и не са използвали цялата вода, която е била договорена, а притоците от последните дъждове са попълнили запасите в яз. Ястребино. Язовирът е собственост на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а структурата „Напоителни системи” е доставчик. Сега, през месец юли, фермерите искат да използват повече от договорената вода, за да задоволят нуждите на растенията от вода, заради жегите.

Нивите в района на общините Попово и Опака и питейно-битовите нужди на гр. Антоново използват водите на яз. Ястребино. В Попово и Опака се отглеждат над 3 000 дка с малини, като насажденията влизат във фаза на плододаване. Сега започват високи температури и са необходими допълнителни поливки, обясняват браншовиците. Те допълват, че имат договорка с „Напоителни системи“ за юни, юли и август да им се доставя по 1 млн. кубика вода, като не са били ясни икономиите, които ще се направят. След доклад на директора на „Напоителни системи” Снежина Динева става ясно, че в язовира има допълнителен баланс, заради което малинопроизводителите искат 2 млн. кубика вода за месец юли. От МОСВ са одобрени 1,3 млн. литра, които в момента се подават.

Насажденията с малини и реколтата, която ще се добие от тях е на стойност 10 милиона лева, казва Петков. Направените инвестиции за земя, съоръжения и напоителни системи възлизат на над 100 милиона лева.

Божидар Петков:

„По тази причина смятаме, че едно икономично, разумно и балансирано разпределяне на водата ще бъде достатъчно, както за питейно-битови нужди, така и за напояване. Ние не даваме заявка за по-големи количества от тези, които са ни необходими, а даваме заявка за количества, съобразени с нуждите заради конкретните климатични условия. По-логичният въпрос е защо са поискани по-големи количества за питейно-битови нужди."

На база доклади това няма да застраши битово-питейните нужди на населението. Ако обаче паднат дъждове и през този месец, стопаните ще предупредят „Напоителни системи“ да спрат притока на водата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.