Незначителни добиви и пропаднали площи има от есенниците в Ямболско

Липсата на влага се оказва фатална за есенниците въпреки падналите валежи през последния месец

Единствената алтернатива за земеделците е напояване, но се оказва прекалено скъпа. Дългото засушаване през пролетта компрометира развитието на есенниците в северната част на Община Стралджа, Ямболско. Валежите през последните седмици се отразяват благоприятно на царевицата и слънчогледа, но при пшеницата и ечемика стопаните ще търпят сериозни загуби. Земеделците коментираха ситуацията така:
Йордан Койчев: „С миналогодишната суша се натрупват вече 2 години без валежи, няма никакъв запас в почвения слой. Имаме станция, на която отчитаме, че за декември и януари има само 5 литра дъжд. Имаше в по-късен етап при нас и доста сериозна слана. Имаше и екстремно ниски температури, стигнаха до -5, -10 градуса, което също оказа влияние. На практика при нас заваляха дъждове в средата на май, и те нямаха вече никакво значение за есенниците.“  
В много масиви в района добивите при ечемика не надминават 50 – 100 килограма от декар при нормален добив от около 500 кг от дка за този район. Засегнати от сушата са над 40 000 декара в землищата на Стралджа, Зимница и Лозенец.
Земеделците отчитат факта, че единствената алтернатива е напояване, но предвид високата цена за него, стопаните смятат че е нерентабилно.

Автор: Валентин Вълчев 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.