Ниски добиви от пшеница във Великотърновско

Добивът варира в широки граници – от 200 до 700 килограма от декар

Реколтата от пшеница тази година във великотърновска област е слаба, отчитат масово зърнопроизводители. Земеделските стопани признават, че от много години не са регистрирали толкова ниски добиви. След приключване на жътвената кампания, добивът варира в широки граници – от 200 до 700 килограма от декар, докато през предходната година преобладаващо е надхвърлял 800 кг. В много региони в България, 2020 година е лоша година за пшеницата, споделя Румен Тодоранов, зърнопроизводител от село Поликраище.

Румен Тодоранов, зърнопроизводител:

Като обобщение мога да кажа и това което чувам от колегите е: от много добри резултати до много лоши. Докато в момента в много големи региони се получи - в Добруджанския регион, чувам се с колеги от Бургас, Хасково, Ямбол, Пловдив и Пазарджик е малко по-шарена работата - имат и добри имат и лоши. Това, което се изнася като информация за 30% по-ниска реколта, вероятно ще се потвърди! Тук добивът от пшеница е от 200 до 700 килограма. При ечемика са малко по-добре нещата, просто той узрява малко по-рано и тази година, късните сеитби се отнесоха по-добре, затова трябва да се прави някаква сметка.

Във Великотърновска област малко са зърнопроизводителите, които са успели да изкарат добив над 500 кг/декар. Във Великотърновското село Никюп земеделската кооперация стопанисва над 8000 декара, които обработва с 15 селскостопански работници. Тази година нивите са засети с пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. В сравнение с предходната 2019 година, реколтата е доста по-слаба.

Николай Николов, председател на земеделска кооперация - с. Никюп:

Тази година спрямо предходните години жътвата беше много по-слаба и добивите съответно зависят от природата, защото и преваляванията бяха по-малко. Това повлия на добивите. Миналата година средният добив на пшеница беше 830 кг, тази година е 560 – с 270 кг надолу.

В съседните великотърновски и горнооряховски села добивите са били още по-слаби. Като основна причина за лошата стопанска година за есенниците зърнопроизводителите посочват пролетната суша. Въпреки добрата реколта от ечемик, реализацията му е много трудна, тъй като заради коронавирусната криза  потреблението се е свило и пивоварните не изкупуват продукция. Още гледайте в рубриката Агротема по АгроТВ.

 

Автор: Ана Минева


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.