НСЗКБ: Земеделието имаше нужда от пари за напояване, а не за спасяване от коронакризата

Българските земеделски производители да са конкурентоспособни на колегите си в ЕС - Как? Предлагат от НСЗКБ:

Националният съюз на земеделските кооперации в България проведе своето общо годишно събрание. Основна тема беше подготовката за посрещане на предизвикателствата през новия програмен период на новата Обща селскостопанска политика. Какви са краткосрочните цели на организацията, вижте. Българските земеделски производители да са конкурентоспособни на колегите си в ЕС. Така обобщиха целите си от Организацията. Според браншовиците това включва правилно разпределяне на средствата от Европа. Явор Гечев, който междувременно беше преизбран за председател на Съюза, припомни исканията си за законодателни промени:
„Искаме цялостен нов закон за земеделските кооперации, който вътре в себе си да съдържа и различните форми на коопериране особено по отношение на напояването. Знаете, че през последните години нашата организация беше най-активна по отношение на мерките, свързани с напояване. Излязоха много проблеми, 100% ще се наложи форматиране на някои закони, защото 80% от съораженията за напояване не се водят в правния мир, няма ги , не съществуват в законодателството, а реално на полето ги има . Оказали сме се малко пророци, защото виждате, че тази година климатичните проблеми са в ужасяващо състояние."
Националния съюз на земеделските кооперации в България настоява за допълнителни мерки, които Агроведомството да предприеме заради сушата тази година.
“Краткосрочен приоритет е, поискали сме от МЗХГ отваряне на мярка индивидуален de minimis по отношение на сушата, това е изключително важно. Да, ние похарчихме за всякакви глупости парите, които имаше, отидоха една камара пари за COVID-19, за които нямаше кой знае какво отражение върху земеделския сектор, а там, където е най-уязвимо- имаме кооперации, където имаме земеделци, които нямат пари да засеят, не могат да си платят рентите.“ 
Според Явор Гечев законодателството спъва дейността на кооперациите, а това е единственият начин българските земеделци, малки и големи, да се обединят и да си гарантират както сигурни пазари, така и по-добри условия за производство.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.