Няма голямо предлагане на земеделска земя

Коментар на Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи

Сделки за земеделска земя нямаше в рамките на три месеца. Времето, когато в държавата навлезе коронавирусът, съвпадна и с началото на годината, когато традиционно сделките за малко. Стайков допълва, че пандемията е повлиява допълнително отрицателно на бизнеса. До финал за стигнали само започнати сделки, а останалите просто не са се случили заради забраната за събиране на хора. Имало е дни, в които нотариусите не са приемали хора в определени области.

Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи:

„Земята традиционно се продава след месеците април и март, когато собствениците имат нужда. Доста от земята в България се продава само при определена ситуация, трудни сделки с много наследници. В условията на COVID-19 струпването на много хора на едно място беше забранено. Самите възрастни хора са и в най-рисковата група. Мисля, че хората, които решиха да не продават постъпиха отговорно в името на здравето на нацията. Сега предлагане на земеделска земя почти няма. Настъпи жътвата, а знаем, че за съжаление резултатите не са много добри. Сега всеки изчаква, за да види какво ще се случи. Част от арендаторите не купуват, а те са най-големият фактор, знаем че във всяко землище има по няколко арендатори. Нормално е, всеки иска да си прибере реколтата и тогава да види какви средства може да задели за покупка на земя.”

Там, където се продава сделките протичат нормално. Няма голям западен инвеститор, няма и рязък скок или спад в цените на земята.

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи продължава активната си дарителска кампания „Заедно срещу COVID-19“. Първите събрани средства са дарени на Българската академия на науките, която работи по международен проект за разработване на ваксина. Браншовиците  са се допитали до МЗХГ от какво имат нужда Областните дирекции по земеделие и са дарили материали на всички 28 дирекции според техните нужди. Асоциацията събира и дарява средства на осем болници, според нуждите на всяко заведение. От Асоциацията на собствениците на земеделски земи протягат ръка и към други организации у нас, които имат възможност да помогнат в тежката ситуация. Дарените средства до момента са над 37 000 лева. Предстои да бъдат направени дарения за още 6 000 лева, с което ще приключи първият етап на кампанията, обясни Стайко Стайков и пожела на всички да бъдат здрави.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.