Очакват се по-ниски добиви от есенниците

Снимка:

Това е заради капризите на времето

По-ниски добиви се очакват от есенните култури, заради климатичния фактор, съобщават агрономи. При повечето от тях е налице увеличение на площите за реколтиране с между 6% при пшеницата и 14 на сто при ръжта спрямо година по-рано. Изключение правят площите с маслодайна рапица, които остават под миналогодишните – с 24%, като част от пропадналите площи са презасети с пролетни култури, сочат данни на Министерството на земеделието. Към началото на този месец в региона на Северна, Централна и Западна България състоянието на пшеницата е силно повлияно от капризите на времето от есента до момента.

„На първо място валежите през есента на много места се забавиха и имаше късно поникване на пшеницата през ноември-декември, съответно и развитието й закъсня. В голяма част от есенно-зимния сезон липсваше снежна покривка, която дойде чак през месеците фервуари-март и тя даде влагозапасеност в почвата, но след това последваха два доста сухи месеци април и май. В отделни локации на Северна, Централна и Северозападна България имаше полета, в които паднаха по-големи количества дъжд от порядъка на 80-90 литра на кв. метър за април и май, но в много от полетата паднаха за двата месеца сумарно между 25 и 40 литра дъжд, което силно лимитира развитието на посевите от есенници. Логично пшениците пострадаха от това засушаване и като цяло очакваните добиви не могат да бъдат оптимистични в тези локации“, коментира агрономът Милен Мильов.

Ето и картината при рапицата. Маслодайната култура страда от атмосферните условия последните 3 години, обяснява агрономът. По думите му недостигът на валежи през есенния сезон, също така ранните пролетни засушавания попречиха на рапицата да разгърне пълния си потенциал за добив и логично площите с културата в района на Северна, Централна и Северозападна България се редуцираха.

Зърнопроизводителите вече имат опит и са свикнали да се справят с климатичния фактор, защото знаят, че бизнесът им зависи в голяма степен от него. Стопаните, които искат да се развиват и поддържат добро ниво на производство трябва стриктно да спазват и агромероприятията на полето – като се започне от генетиката на културите, обработката на почвата, растителната защита и се стигне до надеждната агротехника. Така се минимизира климатичният фактор, допълни специалистът.

 

Автор: Данаил Андреев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.