По-малко аспержи и ягоди в Германия

Една от причините е липсата на сезонни работници

По-малко аспержи и ягоди прибраха тази година германските стопани. Една от причините е липсата на сезонни работници, много от които заради коронакризата не можаха да пристигнат навреме във фермите. На места ягодите на открито бяха засегнати и от късни слани.
 
Първите изчисления на Федералната служба за статистика показват, че реколтата от аспержи тази година е с 19 % по-малка и е достигнала само 106 000 хиляди тона. Това са 14 на сто под средното количество за последните шест години, което е малко над 123 000 тона.
 
От ягодите на открито стопаните ще приберат близо 100 000 тона, или 13 % под миналогодишния резултат. Причините са както късните слани, така и липсата на валежи през пролетта. Освен това засадените с този плод площи са намалени със 7 на сто до 10  800 хектара. 
 
Най-много ягоди – над 25 000 тона – ще приберат градинарите в провинция Долна Саксония. На второ място се нарежда Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия. 
Долна Саксония води и при аспержите – повече от 26 хиляди тона. Втората позиция е за Бранденбург с 19 000 тона. Площите са намалени с 5 на сто до 22 000 хектара.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.