Ръст на площите в ЕС с 11%

За поредна година Италия е най-големият производител на соя в Съюза

За последните 10 години площите със соя в Европейския съюз са се увеличили повече от два пъти, показват данните на Комисията в Брюксел. За настоящата година стопаните са засели 1 милион хектара с маслодайната култура, това са 11 % повече, отколкото през 2019-та.
 
За поредна година Италия е най-големият производител на соя в Съюза. Фермерите на Ботуша са заделили 306 хиляди хектара, т.е. почти една трета от общата европейска площ. Франция и Румъния си делят второто място с по 175 хиляди хектара, като северните ни съседи са увеличили засетите ниви с 20 процента. В Германия ръстът е с 14 на сто до 33 хиляди хектара. Една от малкото държави, в които има намаление на площите е Австрия, където по време на сеитбата нямаше достатъчно влага. Затова тамошните фермери са предвидили само 63 хиляди хектара, или с 9 % по-малко.
 
Заради по-голямата площ експертите от Европейската комисия очакват и по-голяма реколта. Най-голям ръст на производството ще има в Румъния, където стопаните ще приберат 454 хиляди тона, т.е. с 20 на сто над миналогодишния резултат. Германия, която едва през 2016 година започна по-сериозно да отглежда соя, тази година ще ожъне 91 хиляди тона.
 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.