Потреблението на растителни масла в световен план нараства с всяка следваща година

Има световна тенденция за повишено потребление

Глобална перспектива за развитието на бизнеса с растителни масла у нас. От сектора отчитат, че има тенденция на повишено потребление на този вид храни. Производителите на растителни масла и маслопродукти в България произвеждат основно борсови стоки, експортно ориентирани. Междувременно, потреблението на растителни масла в световен план нараства с всяка следваща година.


„Това значи, повече производство. Причините са няколко. Първо, населението расте, второ – целият азиатски континет се ориентира да се храни с растителни масла и трето – биоенергията също консумира значително количество растителни масла. Това е първата тенденция – повишено потребление на растителни масла. Втората тенденция е свързана с повишаване на безопасността на храните, съответно на маслата. Предлагат се масла съобразени с изискванията на Световната здравна организация. Третата – това е протеиновия план на Европа. Животновъдството се развива с бързи темпове, има огромен недостиг на фуражи. Ние произвеждаме съществена част от фуражите, така наречените - шротове“, обеснява инж. Мариана Чолакова, изп. дир. на Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Нуждата от растителни масла в световен мащаб е в няколко направления: за хранителни цели, индустриални цели и олеохимия. Олеохимията е нова индустрия, която заменя минералните масла с растителни.


„Идеята е да се намалят минералните масла и количесвата на онези продукти, в които може да се сложат растително масло вместо минерално. Целта е да се намали консумацията на природни изкопаеми. Трябва да се пази планетата, това е основното към което се стремим“, допълни инж. Мариана Чолакова.

Всяка година у нас се повишава преработката на растителни масла. Индустрията в България спазва европейските регламенти, свързани с безопасността, твърдят от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.