Мерките за справяне с проблемите в розобера са вече ясни

След седмица се очаква да започне розоберната кампания у нас

Въпреки че се очаква стабилен добив, се появиха съмнения дали розовият цвят ще бъде обран, поради дефицит на работна ръка. В диалог със Земеделското министерство рзопроизводителите получиха уверение, че мерките за превенция на коронавируса ще бъдат облекчени за работниците. Ще остане задължително използването на предпазни средства- маски и ръкавици, само при транспортирането на берачите. Освен това изпълнителната власт е издействала и многодневни трудови договори за селскостопанските работници. Въпреки това остава въпросът ще има ли достатъчно заети в розобера. Потърсихме за коментар Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури. Ето какво каза тя:
„Относно набирането на работната сила. Знаете колко хиляди се регистрираха в бюрата по труда, затова стигнахме до решението да направим заявки там и участниците в кампанията да бъдат хора, които са регистрирани. Земеделският министър и министъра на социалната политика а разговаряли и предлагат всички регистрирани в бюрата по труда, които трябва да отработват определени часове, да го правят в сектор земеделие.“
Изкупните цени на розовия цвят не са фиксирани, но се очаква да са не повече от 2.50 лв за килограм, а вследствие на производствените разходи, от бранша прогнозират спад в цените и на труда на берачите. Зара Клисурова допълни:
„Мисля, че трябва да намерим съответния контингент от работна сила за прибиране на розовата реколта. Вярно, хората ще се стресират, тъй като цената, за която разговаряхме за бране на 1 кг продукция, не може да бъде повече от 80 ст. Но разберете, нямаме реална възможност да дадем повече."
През предходната година заплащането на берачите е било около 1 лев на килограм розов цвят. Зара Клисурова изткна факта, че изкупните цени ще са ниски и от Агроведомството са обещали и финансова помощ за розопроизводителите, която ще бъде уточнена в края на годината.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар