Румъния връща сезонни работници с по-високи заплати

Тази година програмата "Млад фермер" разполага с 43 милиона евро

С по-високи заплати Румъния иска да върне и запази своите граждани, работещи като сезонни помощници в селското стопанство в Западна Европа. Със средства от програмата "Млад Фермер" възнаграждението в местния агросектор ще бъде вдигнато до 3000 леи, или близо 1200 лева.
 
След скандалите с румънци, наети в Германия във ферми и кланици, през последните седмици министерството на земеделието в северната ни съседка е под силен обществен натиск. Опозицията повдигна въпроса какво е направила властта през последните 22 години, така че са били изгонени над 4 милиона румънци.
 
Затова в момента правителството работи върху стратегия за връщане на румънската диаспора у дома, повишавайки нетната заплата в сектора, заяви земеделският министър Адриан Орос в парламента. Той допълни, че през 2020 г. половината сума от програмата за млад фермер ще бъде насочена към диаспората.
 
Тази година програмата "Млад фермер" разполага с 43 милиона евро. За първи път бенефициерите по тази програма ще получат до 50 хектара на лизинг или концесия. "От юни ще прилагаме схема за подпомагане на тези, които наемат ежедневни или сезонни работници." Приехме правителствено решение относно одобряването на програмата за стимулиране на заетостта на младите хора в секторите на селското стопанство, аквакултурата и хранителната промишленост", информира Орос.