Русия с огромна реколта от пшеница

Началото на жътвата ще бъде след 10 дни

Тазгодишната реколта от пшеница в Русия ще бъде много голяма, прогнозират все повече анализатори. Според най-новите очаквания на френски експерти тя ще достигне 77 милиона тона, с 4 процента повече, отколкото през 2019-та.
 
В Русия прогнозите са дори за още по-големи количества, въпреки сушата на места. От земеделското министерство в Москва посочват между 78 и 79 милиона тона, докато вашингтонското агроведомство остави своето предвиждане без промяна на 77 милиона тона. В резултат на тези прогнози световните цени на пшеницата от няколко дни вървят надолу. На борсата в Париж новата реколта вече се търгува за 178 евро, а на руските експортни пристанища един тон струва под 200 долара.
 
През зимата на много места в Русия нямаше сняг, а през пролетта посевите бяха под стрес от липсата на влага. В южните региони на страната това доведе до сериозни загуби, но те се компенсират от големите количества, очаквани в централна Русия и по поречието на река Волга.
 
Началото на жътвата ще бъде след 10 дни, като повечето анализатори очакват добивите да бъдат в размер на 3 тона и половина от хектар. Това е малко под средното за последните пет години, затова пък площите са увеличени. За зимна пшеница стопаните са отредили 16 милиона хектара, или с 200 хиляди повече, отколкото за предишната кампания. При лятната пшеница очакванията са за тон и 700 хиляди от хектар, а в силозите ще влязат 20 милиона тона, прибрани от близо 12 милиона хектара.