С до 70% по-ниски добиви от ягоди има в Източна България заради недостатъчно напояване

Причината е в намалените количества на вода за напояване от язовирите Ястребино и Тича

С до 70% са по-ниски добивите от ягоди в Източна България. Причината е в намалените количества на вода за напояване от язовирите Ястребино и Тича. От бранша настояват за взимане на спешни мерки, за да не бъде напълно компрометирана и малиновата реколта.
Припомняме, че заради липсата на валежи през пролетта язовирите в Източна България "Тича" и "Ястребино", бяха със занижени обеми през април и май. Заради това се появиха притеснения за водоснабдяването за питейно-битови нужди в градовете Антоново, Шумен и Търговище. Вследствие на това Министерството на околната среда и водите  ограничи ресурсите, отпускани за напояване. Това предизвика остра реакция сред земеделците, които разчитат на вода за ягодовите и малиновите насаждения основно от язовирите, защото са изградили системи за капково напояване. Резултатът е загуби до 70% за производителите на ягоди в този район. Темата коментира Айхан Хашимов, член на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Неговите насаждения са в град Лозница.

„В Лозница ние ползваме вода от язовир Бели Лом, за сега нямаме проблеми при подаването на вода, очертава се сезонът да мине нормално без притеснения за липса на вода от язовира. В района на Опака и Попово обаче проблемът е доста голям. Освен това производството на ягоди и малини има и социално значение, защото доста хора се ангажират и в сезонната работа. И от тази гледна точка има големи затруднения в този регион.“ 
В района на Попово загубите са най-големи, а работниците са останали без препитание от бране на тазгодишната реколта.
„Държавата трябва да вземе по-насериозно нещата и да се решат проблемите на колегите там. Просто искаме да поставим всички факти от страна на Българскта асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните пред министъра на околната среда и водите, стига и той да има желание. Само така ще се реши проблема, защото става въпрос за поминъка на стотици семейства.“ 
Относно реколтата от малини, очаква се тя да е малко под нормалните количества за района на Лозница. Причината е извънредното положение и невъзможността да се извършат навреме част от агротехническите мероприятия. Производителите обаче, които използват напояване от язовир Ястребино и Тича, вероятно отново ще имат компрометирани добиви и от малиновата реколта, ако не бъдат взети своевременни мерки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.