Седмична агрометеорологична прогноза 31.07-06.08.2020

През следващия седемдневен период се прогнозира понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия

Високите температури в края на юли, достигнали на места в южните райони до 38-39оС и задълбочилото се засушаване се отразиха крайно неблагоприятно на късните полски култури отглеждани при неполивни условия. В източните райони при част от царевичните посеви се наблюдава преждевременно изсъхване на листата от долните етажи на растенията.

През следващия седемдневен период се прогнозира понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, а на много места в страната, с изключение на част от северозападните райони и Софийското поле – и при дефицит на почвена влага. Прогнозираните превалявания в началото на август ще бъдат локални и на много места в полските райони - без особено стопанско значение. В източните и южните райони задълбочаващата се суша ще постави под въпрос оцеляването на част от царевичните посеви, отглеждани при неполивни условия.

В западните райони на страната в средата на първото десетдневие на август се прогнозират валежи и подобрение на условията за развитието на по-късните хибриди царевица. През периода при ранните хибриди ще се наблюдава восъчна зрелост, а при средно ранните - млечна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони (агростанциите Любимец, Хасково, Сливен) ще протича фаза узряване. В началото на август ще приключи развитието си полският фасул.

През периода растителнозащитните пръскания при по-късните сортове овошки срещу второто поколение плодови червеи трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите.

 

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.