Сериозни глоби в Казахстан за неизползвани площи

Снимка:

Правителството в Астана вдигна паричните санкции 20 пъти

Сериозни глоби заплашват фермерите в Казахстан, ако не използват земеделските си площи по предназначение. Правителството в Астана вдигна паричните санкции 20 пъти до 540 евро на хектар, от две на една година е намален и срокът, през който стопанин може да върне на държавата необработваните земи.
 
В изявление на земеделското министерство по-строгите санкции се обясняват с факта, че има недостиг на селскостопански площи, а в същото време има фермери, които нямат достатъчно земя, въпреки че искат да я работят. В страната има огромни безстопанствени парцели, които никой не ползва. През 2019 тези площи са били в размер на близо 600 хиляди хектара, и то само в два региона на страната, за които има точни данни. През 2021-а проверки и замервания на площите ще бъдат направени и в другите части на Казахстан, обявиха от ведомството.
 
Без подходяща обработка са и около 3 милиона хектара пасища. Само през първите два месеца на тази година безотговорни стопани с недостатъчно говеда са били принудени да върнат на държавата 1,8 милиона хектара, а за цялата 2019-та върнатата площ възлиза на 1 милион и 200 хиляди хектара. Казахстан разполага с близо 75 милиона хектара пасища, показва официалната статистика.