Силна буря унищожи милиони хектари с посеви в САЩ

Според синоптици това е най-опустошителното метеорологично явление за тази година

Сериозни щети за фермерите в Средния Запад на Съединените щати донесе силна буря. Тя премина с повече от 160 километра в час над региона. Унищожени са посевите върху няколко милиона хектара, разрушени са силози и други селскостопански постройки.
 
Само в Айова, центърът на производството на царевица, бурята причини щети върху 1,6 милиона хектара посеви, близо една трета от общата площ с културата. Според властите в щата голяма част от реколтата е изгубена. Жертва на силния вятър станаха и складовете на зърното на търговци, както и силозите на много фермери.
 
В Айова се произвеждат средно по 65 милиона тона царевица, най-голямото количество в САЩ. С 14 милиона тона щатът е и вторият най-голям производител на соя, след Илинойс. Разрушените складове ще принудят фермерите, чиято реколта все още не е прибрана, да търсят алтернативи. Засега финансовата страна на щетите не е ясна.
 
Според синоптици това е най-опустошителното метеорологично явление за тази година. Бурята премина над няколко щата в Средния Запад и причини разрушения в много градове, където голям брой домакинства и фирми останаха без ток.
 
Тази година фермерите в Айова бяха засели 5,7 милиона хектара с царевица, 200 хиляди повече, отколкото през 2019-та. Това е повече от половината селскостопанска площ в щата. Освен това в много региони са разрушени и животновъдни ферми. Айова е най-големият производител на свинско месо в страната.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.