Слаба реколта и ниски цени на рапицата в ЕС

Според Комисията в Брюксел реколтата ще бъде в размер на 15,4 милиона тона

Тазгодишната реколта от рапица в Европейския съюз плюс Великобритания ще достигне близо 16 милиона и 800 хиляди тона, прогнозират анализатори, които направиха лека корекция в добива нагоре. Въпреки това производството ще е по-слаба в сравнение с миналогодишното, когато бяха добити над 17 милиона тона и пак беше доста разочароващо за стопаните.
 
Причина за положителната корекция са съобщенията за добри добиви в Полша и Литва, получени от първите ожънати ниви. Като цяло площите в Европейския съюз са значително по-малки от миналогодишните, след като на много места в Централна и Западна Европа сеитбената кампания беше възпрепятствана от лошото време през миналата есен.
 
Според Комисията в Брюксел реколтата от рапица ще бъде в размер на 15,4 милиона тона, като в това количество не са включени резултатите от Обединеното кралство. Изчисленията на експертите показват 2,53 милиона тона в Полша, 3,13 милиона тона в Германия и 3,37 милиона тона във Франция. Това налага рекорден внос, който през новия сезон ще достигне 6,2 милиона тона, смятат експертите.
 
От началото на април борсовите цени на рапицата се покачват, но през юли отчетоха лек спад. Чак след като стана ясно, че европейската реколта ще е много слаба, започна ново поскъпване, като в момента един тон се търгува за около 380 евро. Натиск върху котировките продължава да упражнява пазарът за соя и палмово масло. В Съединените щати очакват рекордна реколта от соя, което още повече ще смъкне цените на рапицата. Затова много европейски фермери изчакват с продажбата, надявайки се търсенето на рапица да се увеличи дотолкова, че цената да прескочи границата от 400 евро. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.