Слаби очаквания за реколтата в ЕС

По време на сеитбата на много места в Европа имаше проливни дъждове

По-слаба реколта от рапица в Европейския съюз се очаква през тази година. От Европейската комисия прогнозират тя да достигне най-много 15 милиона тона, колкото беше и през миналата година. Други анализатори са дори още по-песимистични.

Сезонът за рапицата започна с много неблагоприятни метеорологични условия. По време на сеитбата на много места в Европа имаше проливни дъждове, което накара фермерите да намалят площите. Последва мека зима, облагодетелствала размножаването на вредители, срещу които липсват ефикасни препарати, след като неоникотиноидите бяха забранени. 
За Франция, където жътвата вече започна, експертите от земеделското министерство в Париж очакват 3 и половина милиона тона. Това е 30 на сто по-малко от средното количество за предишните пет години.
 
Британските фермери също започнаха да прибират реколтата. От първите ожънати ниви се съобщава за значителни щети, нанесени от насекоми. Заедно с намалените площи това допълнително ще свали количеството. Прогнозите за Острова са за милион и 200 хиляди тона. 
 
Малко по-оптимистични са фермерите в Полша и Германия, където през последните три седмици имаше значителни валежи. Така за Полша се очакват около 3 милиона тона, или 4 процента над миналогодишния резултат. Прогнозите за Германия се движат малко над 3 милиона тона. 
 
На фона на слабата реколта цените на рапицата на борсата в Париж започнаха да се покачват. В момента един тон се търгува за малко над 380 евро. 
Тъй като европейското производство няма да може да покрие нуждите, Съюзът най-вероятно ще постави нов рекорд при вноса на рапица. Изчисленията за сезон 2020/21 са за над 6 милиона тона, като основен доставчик отново ще бъде Украйна, следвана от Канада и Австралия. 
 
 
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.