Стоил Нановски, зам.-председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България

Имаме нужда от помощ. На ръба на оцеляването сме

В отворено писмо до управляващите от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България настояват за спешни мерки за подкрепа на техния бизнес от страна на държавата. Компаниите от бранша попадат извън обхвата на икономическите дейности, които правителството ще подпомогне заради кризата с Ковид 19.

„Секторът осигурява поминък на над 10 000 души. Съответно драстичното му сриване ще е загуба за цялата икономика. Трудно е сега да изчислим всички загуби, но само към момента от върната стока те са над 2 000 000 лв. При провален сезон щетите ще са огромни за родното производство - над 40 000 000 лв.“, се казва в писмото.

И още: „Продажбите са нулеви, а разсадниците и оранжериите се задъхват от готова продукция, която трябва да се реализира в момента, а сега носи само разходи или генерира брак. Провалят се и предварителни договорености за доставки на посадъчен материал и ние дължим неустойки. Позовавайки се на форсмажорните обстоятелства, нашите клиенти отказват договорени доставки за обекти, магазини и търговски вериги. Стоката е готова, но тъй като не може да стигне до клиентите се задържа в разсадници и оранжерии и след кратък срок влошава добрия си търговски вид и трябва да бъде бракувана. Същевременно се извършва внос от чужбина, който се движи като хранителните стоки с превозни средства под специален режим. Отново верни на чуждопоклонническия манталитет, сме готови де загърбим нашата продукция и на местният пазар пристига стока от чужбина. Клиповете в социалните мрежи за унищожени тонове цветя готова и нереализирана продукция, вече са факт и у нас !“

От Асоциацията на производителите на декоративни растения в България настояват:

1. Да се спре вносът на декоративна растителност за търговските вериги за целия сезон. Това не са стоки от първа необходимост. Има достатъчно българско производство, което може да задоволи нуждите на пазара от основни видове растения.

2. Да не се забранява работата на търговските обекти, като се спазват строго изискванията на кризисния щаб и се използва натрупания в хранителните магазини опит. Уверени сме, че струпвания на хора ще бъдат предотвратени.

3. Да се обмислят конкретни мерки за компенсации за сектора, в допълнение към тези за компенсиране на бизнеса като цяло, тъй като щетите при работа с жива стока са в много по-голям размер. Както при наскоро преминалата криза в сектор Животновъдство с чумата по свинете, считаме, че може да се приложи аналогичен алгоритъм за изчисляване на компенсациите.

От Асоциацията на производителите на декоративни растения в България все още не са получили отговор дали държавата ще предприеме мерки за спасяването на техния бизнес.

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.