Суша и слани застрашават зърнената реколта в Европа

На този етап зимните култури в Полша, Украйна и Румъния са все още в добро състояние

След изключително влажна зима големи части от Европа са под влиянието на една от най-сухите пролети от 1979 година насам. На много места не е валяло вече месец и половина, отчитат от Европейската Агенция за наблюдение на посевите – МАРС.
 
Засега зимните култури в Полша, Украйна и Румъния са все още в добро състояние, но спешно се нуждаят от валежи, за да се доразвият и да оправдаят очакванията за добри реколти, посочват експертите. Излишък на влага има единствено на Иберийския полуостров. В останалите части на континента сухите почви и студовете в края на март и началото на април възпрепятстват сеитбата на летните култури.
 
Според МАРС коронакризата не се е отразила негативно върху сеитбената кампания, въпреки недостига на работна ръка. Не са констатирани и проблеми при достъпа на фермерите до посевен материал, торове и препарати за растителна защита.
 
През последните 6 седмици са регистрирани три студени вълни, при които температурите в цяла Европа паднаха под нулата. В дните около 24 март, 1 април и 15 април е имало нощи, когато термометрите са показвали между минус 5 и минус 10 градуса, най-вече в Централна Европа, Балтийските републики, Северна Румъния, Украйна и Русия. На много места 1 април е бил най-студеният от 1979 година насам, но тези студове не са нанесли сериозни щети на зимната пшеница и рапицата. В Румъния и България зимните култури са в добро състояние, макар че на места, най-вече в източните региони, страдат от продължителен недостиг на влага.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар