Успех при борбата срещу скакалците в Африка и Йемен

Количеството спасено зърно е достатъчно за изхранването на 5 милиона души за една година

За частичен успех в борбата със скакалците, нападнали тази година големи площи в Източна Африка и Йемен съобщават от Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации- ФАО. Според първоначални данни, в общо 10 страни в региона са спасени 720 хиляди тона зърно.
 
Количеството спасено зърно е достатъчно за изхранването на 5 милиона души за една година, показва статистиката. "Постигнахме добър успех, но борбата още не е приключила", се казва в изявление на ФАО.
 
От началото на годината милиони пустинни скакалци опустошават земеделски площи и пасища в Източна Африка и на Арабския полуостров. Едно малко ято от тези насекоми е в състояние за един ден да унищожи посеви, достатъчни за изхранването на 35 хиляди души. Затова засегнатите държави, с помощта на ФАО, пръскат с пестициди. Заради коронакризата обаче работата по обработката на нивите е затруднена, има и забавяне при доставките на необходимите препарати.
 
Условията за размножаване на скакалците в региона остават благоприятни, посочват от Организацията по прехрана и земеделие. В момента в Източна Африка е дъждовният сезон, през който насекомите намират големи количества храна. Скоро след това ще започне и жътвата, затова от ФАО настояват за допълнителна финансова подкрепа, с цел спасяване на реколтата. Иначе има опасност не само от глад, но и от още по-мащабно разпространение на вредителите. Първите ята вече са достигнали Иран и Пакистан, както и Западна Африка.