Вашингтон очаква рекордна реколта от пшеница

Световната търговия с пшеница ще достигне рекордните 188 милиона тона

Рекордна световна реколта от пшеница и по-големи количества соя и царевица – това се казва в майския доклад на американското земеделско министерство. Очаква се сериозен спад на цените.
 
В първата си прогноза за новата стопанска година експертите във Вашингтон посочват значителен скок при пшеницата, както от страна на производството, така и при потреблението, световната търговия и крайните запаси. Увеличението на реколтата се дължи на по-големите количества в Аржентина, Австралия, Канада и Русия, като на Петия континент те ще нараснат най-много – с близо 9 до 24 милиона тона.
 
Заради по-малки площи и по-слаби добиви стопаните в Европейския съюз догодина ще приберат 12 милиона тона по-малко хлебно зърно, или общо 143. В Украйна се очаква спад с един до 28 милиона тона, но въпреки това количеството остава второто най-голямо в историята.
 
Световната търговия с пшеница ще достигне рекордните 188 милиона тона, което е с 2 процента повече, отколкото през приключващата скоро стопанска година. Увеличението се дължи на по-голямото търсене от страна на Китай, Алжир, Мароко и Египет, а Русия за пореден път ще оглави ранглистата на износителите с 35 милиона тона. Потреблението в световен мащаб също ще бъде рекордно – 753 милиона тона. В края на периода в силозите ще има запаси в размер на 310 милиона тона, половината от които ще бъдат в Китай.
 
Ръст се очаква и при потреблението на царевица. То ще се покачи с 4 на сто, основно в Европейския съюз, Египет, Мексико, Иран, Мароко и Виетнам.
 
При маслодайните култури прогнозата е също за рекордни стойности. Реколтата се очаква да нарасне с 31 и да достигне 606 милиона тона. Най-голям скок ще има при соята, от която стопаните по света ще приберат 362 милиона тона.
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар