Вече има ощетени от проверките на терен за обвързаната подкрепа

В ход са теренните проверки на плодове и зеленчуци, заявени за подпомагане по обвързаната подкрепа

Заявката на Земеделското министерство е мониторингът да обхване 100% от площите със зеленчуци и 50% с плодове. От бранша вече сигнализират за проблеми, които ги ощетяват. Проверките в сектора вече са факт- чрез сателитни снимки и на терен. Ефективни ли са и крият ли рискове за някои земеделци, обяснява Мариана Милтенова- председател на управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България. 
"Това, което забелязахме, за съжаление имаме потърпевши наши членове, които не знам по какъв начин, но от сателитни снимки с недопустим слой са отрязани с около 15-20 дка. Става въпрос за черешови градини, наводнени преди няколко години и им се наложило да презасадят нови дървета, които не са вече на силна подложка и слабата подложка дава по-ниска височина на дърветата. На сателитните снимки се вижда, че едната част е много по-зашумена, а другата по-малко, но все пак има дървета в плододаване. Вследствие на това са изключени, наказани и с 15 хиляди лева ощетени.“ 
Вследствие на неправилно разчетените сателитни снимки земеделецът е лишен от обвързаната подкрепа, единно плащане на площ, а също и от плащанията за биологично производство. От браншовата организация подкрепят решението за 100% проверки на зеленчуковите култури, но апелират за проверки на място и за ясно дефиниран метод и критерии как това да се извършва.