Влагозапасът на почвата остава нисък за сезона

проф. Валентин Казанджиев, секция „Агрометеорология“, НИМХ

Застудяване в края на седмицата

Метеорологичната обстановка в края на седмицата ще се промени, като се очаква застудяване. Това отчетоха от Националния институт по хидрология и метеорология в София. Влагозапасът на почвата остава нисък за сезона.
Климатичната обстановка в България не се различава значително от тази в Европа. Континентът се намира под влиянието на две основни атмосферни смущения.

„Едното, което идва от северозапад, се формира над Атлантическия океан. Другото идва от Средиземноморието. Разбира се, има и трето. То няма цикличен произход, проявява се с много по-голям период на изява на въпросните процеси. Това е така нареченият Сибирски антициклон. В Западна Европа или колкото по-назапад е от България, толкова агрометеорологичните условия стават по-сложни и по-динамични, с по-голяма амплитуда, по-силни ветрове и валежи. Променливата метеорологична обстановка се наблюдава и в Западна Европа– ту топло, ту студено, ту суша, ту дъжд. Това е по-малко изразено в Средиземноморските части на Европа – цяла Южна Испания, Италия и полуостровите на Гърция, до Средиземно море", обяснява проф. Валентин Казанджиев, секция „Агрометеорология“, НИМХ.

Въпреки сухото начало на зимата, влагозапасът в почвата се е подобрил, твърдят агрометеоролозите. 50-сантиметровият слой е наситен с водно съдържание.

„В общи линии може да се каже, че слоят е готов да поеме идващата промяна с настъпването на пролетта. Тя е свързана с възобновяването на вегетацията при зимуващите култури, със сеитбата на пролетните култури, започването при тях на интензивни вегетационни процеси и при възстановяване на жизнения цикъл на овощните насаждения. За тази работа е необходима вода", допълва проф. Валентин Казанджиев.

Статистиката отчита поредица от зими на територията на цялата страна, през които температурите са по-високи от нормата за сезона. Това променя и условията за развитие на растенията. Голяма част от тях избързват, като са податливи на измръзвания в по-късен период на развитие.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.