Все повече овощари застраховат продукцията си

Рисковете през последните години се увеличават

Все повече овощари застраховат продукция си. Рисковете през последните години се увеличават, което кара стопаните да посегнат към този инструмент, коментират браншовици.

Тенденцията за повече застраховани градини от Съюза на Дунавските овощари определят като положителна. По думите на председателя на УС Николай Колев по този начин застрахователният пазар се развива, а това води след себе си и по-добри условия за фермерите. От друга страна те ще са защитени.

Рисковете, за които може да бъде направена застраховка са разделени в две групи. Едната включва осланяване. Рискът от него е до около 10-ти май. Буря, дъжд и градушка - това са втората група рискове, които са актуални през целия летен сезон. Всяка компания има условия, според които работи при изплащане на обезщетения. За съжаление много голяма част от застрахователите на българския пазар не плащат за нарушено качество на продукцията, което е от най-голямо значение при овощните насаждения. Плодът може да е останал на дървото, както например при ябълката, която е здраво закрепена, но 100% от плодовете да са унищожени и качеството им да е нарушено и след това да изгният. Има застрахователи, които не отчитат това за щета, защото плодът остава на дървото“, обясни Колев.

Най-често застрахователната сума се определя по взаимно договаряне, което е съобразно с очакваните добиви и пазарните условия в страната. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.