Започна черешовата кампания в Кюстендилско

Цената на килограм череши е 0,80 лв./кг

Започна черешовата кампания в Кюстендилско. Цената за килограм череши е 0,80 лв. В община Кюстендил има открити 58 пункта за изкупуване на череши, като по- голяма част от тях са по селата. Началото на кампанията е слабо, заради дъждовете в последните дни. Очаква се цената на черешите да достигне до 1,20 лв. след около 10 дни. Изкупвачите търсят само череши размер до 20 мм.

Тодор Тодоров, изкупвач:

„Хората започнаха вече да берат. Те знаят вече, информирахме ги и им казваме какво да берат, защото на нас ни трябва дребна череша. Ние сме в начало на кампанията и по принцип започваме с по- ниски цени, после се вдига, винаги се вдига цената, но за сега е тази.“

Два контролно-пропускателни пункта за опазване на черешовата продукция са изградени на територията на община Кюстендил от полицейски служители. Двете КПП-та са изградени в района на селата Коняво и Копиловци, като по време на черешовата кампания, която започва от днес, пунктовете могат да бъдат местени в зависимост от това къде има повече движение на берачи и продукция.  Проверява се транспорта на берачите и продукцията.

Боян Миленков, началник на сектор „Охранителна полиция“ - Кюстендил

„Работното време на пунктовете е от 9 до 22 часа, а работното време на берачите е от 7 до 20 часа. Иначе работниците се наемат от самите производители или назначен от тях отговорник от град Кюстендил. Транспортират се с техен транспорт, съгласно заповед на кметовете имат ангажимент да са постоянно с техните работници. След приключване на работа ги транспортират обратно до град Кюстендил при спазване на мерките за сигурност във връзка с COVID“.

Охранителната операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта. В нея ще участват около 100 служители на реда. Откакто има полицейска охрана в районите на черешовите масиви е намаляла и битовата престъпност в тези села.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.