Земеделие под улиците на Лондон в бомбоубежища

Фермата продава продукцията си на един от най-големите лондонски пазари

Вертикално земеделие, но не във високи сгради или изоставени фабрики, а дълбоко под земята. Това е най-новият метод, практикуван в Лондон, където растенията се отглеждат в стари бомбоубежища от Втората световна война.
 
Един такъв собственик и основател на подземна ферма е Стив Дринг, който със своите сътрудници е засадил различни видове зеленчуци и зелени подправки.
 
"Заради нарастващото световно население се нуждаем от все повече храни, а заради климатичните промени и ерозията на почвите се налага да прилагаме нови технологии, за да сме в състояние да отглеждаме растенията по-устойчиво, като в същото време увеличим добивите", споделя Дринг.
 
В неговата ферма няма грам пръст. Растенията покълват върху рециклирани парчета стари килими, а след това се прехвърлят в плитки ванички, поставени под лампи, излъчващи мека розова светлина. Във водата, с която се напояват, са разтворени всички необходими за растежа им хранителни вещества.
 
За да стигнат до фермата, служителите влизат в тесен асансьор отпреди близо 80 години, който ги сваля 30 метра под земята. Там са прокопани два успоредни тунела, дълги по 800 метра, в които са подредени стелажите с растенията. За тях се грижат около 20 служители, облечени в бели престилки и със защитни маски.
 
Условията са почти като в операционна, всичко е стерилно, няма никакви вредители, които обикновено усложняват живота на градинаря. Тунелите са направени между 1939 и 1942 година и са можели да приютят до 8000 лондончани в случай на бомбардировка. Днес там растат броколи, рукола, грах, фенел, два вида ряпа, и няколко вида зелени подправки. Фермата продава продукцията си на един от най-големите лондонски пазари.
 
Стив Дринг е наясно, че вертикалното земеделие няма да измести традиционното, но вижда голямо бъдеще в новите начини на отглеждане на растения, тъй като горе, под открито небе, обработваемите площи стават все по-малки, а населението на планетата расте. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.