Американски съд забрани активното вещество дикамба

През февруари тази година две фирми-производителки бяха осъдени да платят общо 265 милиона долара обезщетение

Американски съд отмени издадения през 2018 година лиценз за активното вещество дикамба, като по този начин забрани продажбите на такива препарати в Съединените щати. Причина за съдебното решение е грешна оценка за рисковете, подадена от Федералната служба за околната среда.
 
Забраната засяга няколко препарата за растителна защита, базирани на веществото. В първи коментар компаниите, които произвеждат дикамба, обявиха, че ще обжалват решението на съда в Сан Франциско.
"В зависимост от мерките, които Службата ще предприеме от тук нататък, и от това, дали обжалването ще донесе успех, за нас сега е от съществено значение да ограничим щетите за клиентите в Съединените щати през този сезон", се казва в изявление на една от фирмите.
 
Службата за околна среда удължи разрешителното за препарата в края на 2018 година, малко преди да изтече предишният лиценз, като постави и няколко допълнителни условия, за да се предотврати отвяването на хербицида на съседни площи. Тогава много фермери подадоха жалби, а през февруари тази година две фирми-производителки бяха осъдени да платят общо 265 милиона долара обезщетение на овощар, който твърдеше, че заради пръскания от негов съсед хербицид бил претърпял огромни щети. Делото още не е приключено, тъй като компаниите обжалваха първото съдебно решение.
 
Дикамба от 1967 година е на пазара и в Съединените щати се използва най-вече като алтернатива на хербициди, съдържащи глифозат. Издаденият отвъд Океана лиценз изтича в края на тази година, в момента тече процедура за неговото удължаване.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.