Bayer и Monsanto създават глобален лидер в земеделието

Двете компании се сливат

Bayer и Monsanto обявиха, че са подписали споразумение за окончателно сливане, при които Bayer ще придобие Monsanto за 128 щатски долара на акция при всички касови сделки. Бордът на директорите на Monsanto, Управителният съвет и Надзорният съвет на Bayer единодушно са одобрили споразумението. Въз основа на цената на акциите на Monsanto от 9 май, 2016 г. - деня преди първото писмено предложение на Bayer до Monsanto, се осигурява печалба от 44%.

"За нас е удоволствие да обявим сливането на нашите две големи компании. Това представлява важна стъпка напред за нашия бизнес по отношение на научните изследвания за културите и засилва лидерската позиция на Bayer като глобален двигател на иновациите. Компаниите са лидери в научните изследвания на Life Science в различните основни сегменти, осигурявайки значителна стойност за акционерите, нашите клиенти, служители и обществото като цяло", каза Вернер Бауман, главен изпълнителен директор на Bayer AG.

„Ние вярваме, че сливането с Bayer представлява най-доброто решение за нашите притежатели на акции, най-надеждното от гл.т. на финансовата сигурност", заяви Хю Грант, председател и главен изпълнителен директор на Monsanto.

По-добри решения за производителите

Тази сделка обединява две различни, но силно допълващи се компании. Комбинираният бизнес ще се възползва от лидерството на Monsanto в платформата „Семена и климатични промени“ /Seeds & Traits and Climate Corporation/, заедно с широката продуктова линия на Bayer за растителна защита при множество култури във всички ключови географски зони. В резултат на това, производителите ще се възползват от широк набор от решения, които отговарят на настоящите и бъдещите потребности, включително подобрени решения в сектор „семена“, цифрово земеделие и защита на растенията.

Сливането обединява и водещия потенциал на двете компании за иновации и изследователски платформи, с годишен бюджет за научно-изследователска дейност от близо 2.5 милиарда евро. Дългосрочно обединеният бизнес ще може да ускори иновациите и да предостави на клиентите подобрени решения и оптимизирани продукти на базата на аналитични агрономически виждания, подкрепени от дигитални селскостопански приложения. Очаква се това да доведе до значителни и трайни ползи за земеделските производители: подобрено снабдяване и повишен комфорт за по-висока доходност, по-добра защита на околната среда и устойчивото развитие.
 
„Ние навлизаме в нова ера в селското стопанство, съпроводена от значителни предизвикателства, които изискват нови, устойчиви решения и технологии, за да се даде възможност на производителите да произвеждат повече с по-малко ресурси. Сливането с Bayer ще осигури точно това – двигател за иновациите, при който интегрирането на опита на Bayer в зашитата на растенията ще се слее с нашите постижения при семената, както и дигиталните инструменти в селското стопанство. Това ще помогне на производителите да преодолеят препятствията на утрешния ден. Заедно Monsanto и Bayer ще основават работата си върху традициите и пакета от иновации в селскостопанската индустрия, доставяйки по-всеобхватен и по-широк набор от решения за производителите", каза още Грант.

Създаване на стойност

Комбинираните продажби на компаниите в агробизнеса достигат 23 милиарда евро през календарната 2015 г. Обединената компания ще бъде добре позиционирана, за да се създаде селскостопански сектор с голям потенциал за дългосрочен растеж. Отвъд атрактивния в дългосрочен план потенциал за създаване на стойност, Bayer очаква сделката да осигури на акционерите значителна печалба на акция още през първата цяла година след приключване на сделката и двуцифрено нарастване през третата цяла година. Bayer потвърди, че разходите за закупуване и придобиване подлежат на надлежна проверка и очаква годишни EBITDA вноски от общата синергия в размер на около 1.5 милиарда щатски долара след три години, плюс допълнителни синергии от интегрираните решения през следващите години.

Условия за финансиране и приключване

Bayer възнамерява да финансира сделката с комбинация от собствени и заемни средства. Компонентът на собствения капитал от около 19 милиарда щатски долара се очаква да се повиши чрез издаване на задължително конвертируеми облигации и ценни книжа. Мостовото финансиране от 57 милиарда долара е извършено от BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC и JP Morgan.

Bayer има доказана репутация на дисциплиниран субект при погасяване на задълженията си след големи придобивания и вярва, че значителните парични потоци от комбинирания бизнес ще допринесат за подобряване на финансовия профил. Bayer е насочена към осигуряване на добър кредитен рейтинг след приключване на сделката и очаква единен кредитен рейтинг категория "А" в дългосрочен план.

Придобиването е предмет на обичайните условия за приключване, включително одобрение от акционерите на Monsanto на споразумението за сливане и получаване на необходимите регулаторни одобрения. Приключването на сделката се очаква до края на 2017 г. Компаниите ще работят усилено съвместно с регулаторните органи, за да се гарантира успешното приключване. В допълнение, Bayer се е ангажирал да изплати антитръстова такса в размер на 2 милиарда щатски долара, като отново потвърждава своята увереност, че ще получи необходимите регулаторни одобрения.

Ръководство и служители

Комбинираният земеделски бизнес ще има своето ръководство на глобалния сектор Seeds & Traits, както и бизнеса в Северна Америка от търговското седалище в Сейнт Луис, Мисури. Глобалният сектор защита на културите и цялостното научно развитие ще се ръководи от седалището в Манхайм, Германия. Бизнесът ще има важно присъствие и в Дърам, Северна Каролина, както и на много други места на територията на САЩ и по целия свят. Дейностите по дигиталното земеделие на обединения бизнес ще бъдат базирани в Сан Франциско, Калифорния.

„Това сливане е една чудесна възможност за работниците и служителите, които ще бъдат в челните редици на иновациите в нашия сектор. Сделката засилва ангажимента на Bayer към САЩ, като ще доразвие нашата 150-годишна история с операции на територията на 25 държави, в които работят повече от 12 000 души. Убеден съм, че Monsanto ще процъфтява като част от една от най-уважаваните и надеждни компании в света", заяви Бауман.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.