Борба с житните мухи

Проблемът става все по-голям, защото се опитваме да го решим по грешен начин.

В годините борбата с житните мухи винаги е била тема която предизвиква спорове. Това е така тъй като малко са агрономите които могат да се похвалят, че имат ефективно решение срещу тази група неприятели. Навлизайки западните сортове пшеница компаниите производителки на семена препоръчваха по-ранни сеитби за да могат да братят по-добре посевите. Това неимоверно допринесе за по-голяма степен на нападение от житните мухи. Химичните компании бързо предложиха продукти за борба, но момента винаги убягваше.  За да не мислим кога да приложим инсектицида - компаниите наложиха продукти за обеззаразяване на пшеницата с инсектицид и на другия ден европейския съюз ги забрани! За да е "по-лесно" и климатичните условия се промениха до толкова, че приоритетите на фермера се изместиха в друга плоскост - съхранение на влагата. 

Ограниченията които се налагат върху земеделците за употреба на инсектициди за да се опази биоразнообразието и пчелите като, че ли правят проблема с насекомите по-голям!

Проблемът става все по-голям, защото се опитваме да го решим по грешен начин.

Научени сме, че насекомите се ликвидират с инсектициди и употребата им през последното десетилетие е нарасналa няколко пъти! Това поражда безразборно използване на инсектициди в големи дози, които ликвидират естествените неприятели на нашите "приятели".

Решението е в употребата на биологични продукти, които по естествен начин контролират неприятелите на земеделците.

Заради забраната на инсектициди обеззаразители на семената нямаме много полезни движения в борбата с тази група неприятели. Остава ни да ги унищожим преди да са нанесли повредата.

Автор: Илиян Недков